'Verspreiding aids door drugsspuiters halt toeroepen'

De verspreiding van aids en hiv kan worden vertraagd, als intraveneuze drugsgebruikers niet als criminelen, maar als patiënten behandeld zouden worden. Dat zegt het Internationale Rode Kruis in een vrijdag verschenen rapport.

Meer dan 80 procent van alle landen houdt vast aan een 'kunstmatige werkelijkheid', door niet te willen erkennen dat ze door drugsspuiters als criminelen te behandelen bijdragen aan de verspreiding van het aidsvirus, stelt het Rode Kruis. Naar schatting zestien miljoen mensen over de hele wereld dienen zichzelf drugs toe door middel van een injectie en in elk werelddeel neemt hun aantal toe. Intraveneus drugsgebruik is volgens het Rode Kruis aantrekkelijk door het snelle en intense effect.

Het Rode Kruis bepleit bij landen een nieuwe strategie om de verspreiding van hiv onder intraveneuze drugsgebruikers een halt toe te roepen. Het komt met suggesties om het risico te verminderen dat verslaafden het virus oplopen via besmet bloed door het gebruik van reeds gebruikte naalden. De organisatie wijst er ook op dat veel verslaafden zich om hun drugsgebruik te bekostigen laten betalen voor seks, 'waardoor het een stuk waarschijnlijker wordt dat hiv wordt verspreid onder een nietsvermoedend publiek'.

Onder de 33,3 miljoen seropositieven in de wereld bevinden zich meer dan drie miljoen intraveneuze drugsgebruikers. Vooral in China, Maleisië, Rusland, Oekraïne en Vietnam heeft het intraveneuze drugsgebruik epidemische vormen aangenomen, zo staat in het rapport. In Rusland, Georgië en Iran vormen drugsspuiters meer dan 60 procent van alle seropositieven. Volgens het Rode Kruis is het zaak dat overheden drugsspuiters alternatieve drugsprogramma's aanbieden of voor schone injectiespuiten zorgen. Onderzoek wijst uit dat het aantal besmettingen door de verschaffing van schone naalden met 42 procent kan worden teruggebracht, aldus het Rode Kruis.