Advies: advocaat bij politieverhoor

Verdachten moeten zich altijd kunnen laten bijstaan door een advocaat bij het eerste verhoor door de politie. Dat is de conclusie van een dinsdag verschenen onderzoek van het WODC, het onderzoekscentrum van het ministerie van Justitie.

Sinds april hebben verdachten het recht om voor hun eerste verhoor contact te hebben met een advocaat. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het leidt ertoe dat verdachten vaker een beroep doen op hun zwijgrecht, zeggen de onderzoekers.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat de politie zich intimiderender opstelt als verdachten zich op hun zwijgrecht beroepen. Als de advocaat ook bij het verhoor mag zijn, is de politie weer minder intimiderend. De logische 'optelsom' is volgens de politie dat advocaten bij het politieverhoor moeten worden toegelaten.

De onderzoekers baseren zich op een experiment dat de afgelopen twee jaar heeft gelopen in Amsterdam en Rotterdam. Verdachten van moord- en doodslag kregen daar recht op bijstand van een advocaat tijdens het eerste verhoor.

Of minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de aanbeveling opvolgt, weet hij nog niet. Hij laat nog meer onderzoek doen. Opstelten lijkt niet van plan om de aanwezigheid van een advocaat verplicht te maken bij het eerste verhoor van alle verdachten. Hij wijst erop dat er jaarlijks 350 duizend verdachten worden verhoord. Als overal een advocaat bij moet zijn, heeft dat grote consequenties.