Weer onbevoegde hulpofficier van justitie geschorst

De politie Twente heeft een 59-jarige inspecteur geschorst omdat hij onbevoegd als hulpofficier van justitie optrad. Hij wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte, laten politie en het Openbaar Ministerie in Almelo donderdag weten.

Een hulpofficier is een medewerker van de politie die bijvoorbeeld mag besluiten of ergens een inval mag worden gedaan. Om daarover te beslissen moet zo'n hulpofficier een bevoegdheid hebben. Die bevoegdheid verloopt na een tijd. Als hij vervolgens toch aangeeft dat hij bevoegd is en besluit dat een inval mag worden gedaan, is het bewijs dat die inval oplevert illegaal verkregen. Dat kan voor een rechter reden zijn de verdachten in die zaak vrij te spreken.

Justitie onderzoekt bij welke zaken de Twentse inspecteur betrokken is geweest. Zaken die nog lopen of nog niet voor de rechter zijn geweest krijgen daarbij voorrang.

De Raad van Korpschefs heeft in juni alle politieregio's gevraagd een onderzoek in te stellen naar de certificering van hun hulpofficieren. Dat verzoek werd gedaan nadat bleek dat in verschillende regio's onbevoegde hulpofficieren aan het werk waren. Dat was bijvoorbeeld het geval in de regio's Kennemerland en Brabant-Noord.

In juni kreeg een 54-jarige hulpofficier een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor het plegen van valsheid in geschrifte. Zijn bevoegdheid was verlopen, maar hij zette zijn werk toch door.