Rookverbod van kracht in Servië

Vergeet de economische crisis en de werkloosheid, de Serviërs hebben te maken met een andere brandende kwestie: een rookverbod. Donderdag trad in Servië een wet in werking die het roken in openbare gelegenheden en kantoorgebouwen verbiedt. De wet zorgt voor veel beroering onder de bevolking. Ongeveer een derde van de Serviërs rookt en sigaretten zijn al sinds mensenheugenis onderdeel van de dagelijkse routine.

"Het is nogal drastisch dat we de straat op moeten om te roken", aldus Nada Jevremovic, een medewerker van het Nationaal Museum van Servië. Ze stond donderdagochtend samen met een groep medewerkers buiten het museum voor de eerste sigaret en een kopje koffie.

Cafés en restaurants zijn verplicht om rookvrije gedeeltes in te richten. Café-eigenaar Neven Boskovic zei donderdag dat hij minder klanten had dan normaal. "Het gedeelte waar niet gerookt mag worden is leeg, en het rokersgedeelte zit vol", zei Boskovic.

Op het opsteken van een sigaret in een openbare ruimte staat nu een boete van vijfduizend dinar (ongeveer 47 euro). Bedrijven die zich niet aan de wet houden, kunnen echter rekenen op fors hogere boetes. De autoriteiten hebben gezegd de wet streng te gaan handhaven.

De Servische minister van volksgezondheid Tomica Milosavljevic noemde de wet een 'stap vooruit'. Hij zei dat het 'belangrijk is om te proberen ons anders te gedragen, om de hoeveelheid rook om ons heen te verminderen'.


Ook in Servië geldt nu een rookverbod (Foto: Novum)