Twee krakers Utrecht langer vast

Twee van de krakers die maandag in Utrecht werden opgepakt tijdens het ontruimen van een pand aan de Koningin Wilhelminalaan, mogen in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden. Twee andere krakers zijn donderdag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht op vrije voeten gesteld.

Maandag werden een groep krakers opgepakt tijdens het ontruimen van het voormalige KPN-gebouw aan de Koningin Wilhelminalaan. Het pand was de dag ervoor gekraakt, terwijl het vorig jaar vanwege brandonveiligheid met spoed was ontruimd. De verdachten hebben volgens het Openbaar Ministerie ook zware vernielingen aangericht aan het gebouw.

De vier verdachten die donderdag voor de rechter-commissaris moesten verschijnen, weigerden hun identiteit bekend te maken. Het Openbaar Ministerie wilde dat de vier langer zouden worden vastgehouden omdat de kans groot is dat eventueel opgelegde sancties niet ten uitvoer kunnen worden gebracht, omdat hun identiteit onbekend is.

Twee krakers hebben nu echter alsnog hun identiteit bekendgemaakt. Omdat er hierdoor geen sprake meer is van vluchtgevaar, besloot de rechter-commissaris deze twee vrij te laten. De andere twee verdachten, die tot aan de zitting moeten blijven vastzitten, hebben hun identiteit nog altijd niet prijsgegeven. In deze gevallen is volgens de rechter-commissaris daarom nog wel sprake van vluchtgevaar. Zij mogen dan ook langer worden vastgehouden.

De verdachten moeten 26 november voor de politierechter verschijnen, samen met nog vier andere krakers die zijn gedagvaard. Deze vier hebben hun identiteit wel vrijgegeven en werden daarom eerder al met een dagvaarding naar huis gestuurd. De acht zijn de eersten in Nederland die onder de nieuwe kraakwet worden vervolgd. Kraken is sinds 1 oktober verboden.