'Plastic inzamelen wel nuttig'

Het inzamelen van plastic afval is wel degelijk zinvol. Tachtig procent van het ingezamelde plastic wordt opnieuw gebruikt. Dat zegt directeur Jan Storm van Nedvang, de organisatie die bedrijven helpt bij het recyclen van afval.

Storm reageert op uitlatingen van topman Ruud Sondag van het vuilnisbedrijf Van Gansewinkel. Die stelt in een interview met het tijdschrift P+ dat plastic scheiden nauwelijks zin heeft. Sondag stelt dat veel plastic helemaal niet wordt gerecycled. De helft van het ingezamelde plastic gaat volgens hem alsnog de verbrandingsoven in.

Sondags beweringen zijn 'een klap in het gezicht' van de mensen die hun plastic scheiden, vindt Storm, die zich zegt te baseren op officiële cijfers die worden gecontroleerd door de VROM-Inspectie. Storm is bang dat mensen nu zullen ophouden met het inzamelen van plastic.

Volgens Sondag is er met ingezameld plastic weinig aan te vangen, omdat alle soorten plastic door elkaar zitten. Het is te ingewikkeld om de bruikbare soorten eruit te vissen.