Duitsland binnenkort kernwapenvrij

Duitsland wil binnen twee tot drie jaar kernwapenvrij zijn. Dat heeft de krant Rheinische Post woensdag gemeld. Volgens de krant is dat het logische gevolg van het geleidelijk afdanken van de Tornado jachtbommenwerper.

Momenteel is een contingent van deze jachtbommenwerpers, die gestationeerd zijn in Büchel aan de Moezel, aangepast voor het dragen van kernwapens. De vliegtuigen staan op een Duitse basis, maar worden door Amerikaanse militairen bewaakt. Hoewel de Bondsrepubliek officieel afstand heeft gedaan van kernwapens, kunnen de toestellen in het kader van de nucleaire samenwerking met de NAVO voor verdedigingsdoeleinden worden ingezet.

De atoombommen in Büchel zouden de laatste kernwapens op Duitse bodem zijn. Om hoeveel bommen het gaat is geheim, maar vermoedelijk zijn het er 22. Omdat de Tornado's steeds minder gebruikt worden, zouden ze worden vervangen door nieuwe vliegtuigen, die op hun beurt uitgerust moeten worden voor het dragen van kernwapens. Wegens bezuinigingen in het leger wordt nu echter overwogen de Tornado's in het geheel niet te vervangen.