Vrouw geëxecuteerd in Virginia

In de Greensville-gevangenis in de Amerikaanse staat Virginia is de 41-jarige Teresa Lewis donderdag geëxecuteerd door middel van een serie injecties. Lewis was ter dood veroordeeld wegens het beramen van de moord op haar echtgenoot en stiefzoon. Volgens haar advocaat was Lewis, die een zeer laag IQ heeft, helemaal niet intelligent genoeg om een dergelijk moordcomplot op touw te zetten. Zij zou niet of nauwelijks toerekeningsvatbaar zijn.

Tegen haar executie was veel protest. Zo hadden meer dan 7300 mensen een verzoek tot uitstel van haar executie ondertekend en had de Europese Unie op clementie aangedrongen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste federale rechtscollege, wees dinsdag een verzoek tot uitstel van executie af, waarmee alle mogelijkheden van Lewis en haar advocaat waren uitgeput. Eerder al had de gouverneur van Virginia, Bob McDonnell, het verzoek afgewezen.

Lewis was ter dood veroordeeld voor haar aandeel in twee moorden. Zij had bekend in oktober 2002 twee mannen met geld en seks te hebben betaald om haar man en stiefzoon om te brengen, zodat ze 250 duizend dollar aan levensverzekering zou kunnen opstrijken. De twee mannen die de moorden hebben gepleegd kregen daarvoor levenslang opgelegd. Een van hen pleegde in de gevangenis zelfmoord, na verklaard te hebben dat hij de kwade genius achter het moordcomplot was en niet Lewis.

In Virginia was in 1912 voor het laatst de doodstraf aan een vrouw voltrokken. De laatste executie van een vrouw in de Verenigde Staten was vijf jaar geleden, in Texas.