'Student met zware dyslexie moet geen arts worden'

Opleidingen geneeskunde willen kunnen verhinderen dat studenten met ernstige dyslexie later als arts aan de slag mogen. Zij vrezen dat ze per ongeluk verkeerde medicijnen voorschrijven of hoeveelheden verwisselen, schrijft het Nederlands Dagblad maandag.

Van alle studenten geneeskunde heeft ongeveer 3,5 procent dyslexie. Zij kunnen extra tijd krijgen voor het maken van tentamens. Ook de tekst kan groter worden gemaakt. Daardoor haalt het gros de examens toch nog.

"Bij iemand met ernstige dyslexie moet je je soms afvragen of die niet beter het onderzoek in kan", zegt internist en voorzitter van het landelijke overleg examencommissies Peter de Leeuw in de krant.

Hij denkt aan een verplicht alternatief traject voor ernstig gehandicapte studenten. Ze kunnen dan nog wel bijvoorbeeld onderzoeker of medisch journalist worden, maar mogen geen patiënten behandelen. Ook studenten met een ernstige psychische stoornis zouden onder die regeling moeten vallen.

Toxicoloog en voorzitter van de examencommissie in Maastricht Aalt Bast pleit voor een geschiktheidstest aan het begin van de opleiding. Hij zegt er wel bij dat iemand met dyslexie niet per se ongeschikt is als arts.

De vereniging voor mensen van dyslexie Woortblind zegt in de krant dat dyslexie nooit mag leiden tot het weigeren van een student. Voorzitter Dirk Vollenhoven wijst erop dat iemand met dyslexie zich juist bewuster is van zijn tekortkomingen en daardoor wellicht minder fouten maakt.

Cijfers over hoe vaak iemand verkeerde medicatie krijgt toegediend doordat een arts dyslectisch is zijn niet bekend.