Museum Caïro werd slecht bewaakt

Het museum in Caïro waar zaterdag een doek van Vincent van Gogh werd gestolen, werd slecht bewaakt. Het alarm deed het niet en van de 43 bewakingscamera's werkten er maar zeven. Dat heeft de Egyptische hoofdofficier van justitie Abdel-Meguid Mahmoud zondag gezegd.

Het dertig bij dertig centimeter grote schilderij, getiteld Klaprozen of Vaas met bloemen, werd zaterdag door dieven uit de lijst gesneden. In tegenstelling tot eerdere meldingen van de minister van Cultuur is het nog altijd zoek. De waarde van het uit 1887 daterende doek wordt geschat op veertig miljoen euro.

Hoofdofficier Mahmoud zei dat de 'slappe en oppervlakkige' bewaking van het Mahmoud Khalil Museum niet voldeed aan minimumeisen voor de bescherming van internationaal erkende kunstwerken. Hij zei dat alle musea in Egypte waren gewaarschuwd strengere beveiligingsmaatregelen te treffen nadat vorig jaar negen schilderijen waren gestolen uit een ander museum in Caïro, het Mohammed Ali Museum. Mahmoud zei dat de directeur van het museum, het hoofd van de kunstafdeling van het ministerie van Cultuur en dertien andere ambtenaren Egypte niet mogen verlaten voordat het onderzoek is afgerond.

De Egyptische minister van Cultuur Farouk Hosni meldde zaterdagavond dat het schilderij weer was teruggevonden en dat twee vermoedelijke dieven waren aangehouden op de luchthaven van Caïro, maar hij kwam daar later op terug en zei dat de informatie die hij had ontvangen onjuist was.

Het is de tweede keer dat hetzelfde schilderij uit het Khalil-museum is gestolen. In 1978 werd het doek ontvreemd en twee jaar later in Koeweit teruggevonden. Details van de diefstal zijn nooit naar buiten gekomen.

Het gestolen doek lijkt op een bloemenschilderij van de Franse kunstenaar Adolphe Monticelli, die een grote indruk maakte op de jonge Van Gogh. Het werk van Monticelli maakt ook deel uit van de collectie van het Khalil-museum.