Gestolen Van Gogh toch niet gevonden

De Egyptische minister van Cultuur heeft de bewering dat een gestolen schilderij van Vincent van Gogh is gevonden, ingetrokken. De politie is nog altijd op zoek naar het schilderij van een vaas met bloemen. Het doek werd zaterdag uit een museum in de Egyptische hoofdstad Caïro gestolen.

De minister, Farouk Hosni, had eerder zaterdag gezegd dat de politie het schilderij op het vliegveld van Caïro had onderschept. Een Italiaans stel zou het schilderij bij zich hebben gehad. Enkele uren daarvoor was het schilderij op klaarlichte dag gestolen uit het Mahmoud Khalil Museum.

Later zei Hosni dat zijn verklaring op verkeerde informatie was gebaseerd. Het schilderij is ongeveer vijftig miljoen dollar waard. In 1978 werd het doek ook al gestolen, twee jaar later vonden de autoriteiten het in Koeweit. Destijds werden drie Egyptenaren opgepakt, maar de autoriteiten hebben nooit duidelijkheid gegeven over de achtergronden van die diefstal. Ook is niet duidelijk of die dieven ooit zijn vervolgd.

Het doek van dertig bij dertig centimeter is naar alle waarschijnlijkheid in 1887 geschilderd. Het werk lijkt op een schilderij van de Franse schilder Adolphe Monticelli, een belangrijke inspiratiebron voor Van Gogh. Het werk van Monticelli zit ook in de verzameling van het Mahmoud Khalil Museum.

De meeste werken waar Van Gogh bekendheid mee vergaarde zijn geschilderd in de 29 maanden voordat hij in 1890 op 37-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. In die maanden was zijn productie enorm hoog.

Het gestolen doek wordt gezien als een keerpunt in de schilderstijl van Van Gogh. Op het doek is te zien dat Van Gogh de invloeden van de Franse avant-garde opneemt nadat hij in 1886 vanuit Amsterdam in het land was aangekomen.