Zeldzame Toverchampignons gevonden

Afgelopen maand zijn op twee plaatsen in Nederland zeldzame Toverchampignons aangetroffen, in Dronten en bij Moerdijk. Dat meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging, oftewel de vereniging van paddenstoelenkenners.

De Toverchampignon is een zeldzame soort paddenstoel die nagenoeg alleen in Nederland voorkomt. De forse paddenstoelen komen op met hoed en al en kunnen dan tegels omhoogdrukken en zelfs door beton heen breken. De paddenstoel is genoemd naar de toverbal, omdat hij bij aanraking eerst geel en daarna dieprood wordt. Dit effect komt bij andere paddenstoelensoorten niet voor.

De eerste Toverchampignon werd in 1973 gevonden in het Amsterdamse Bos. Waar de paddenstoel vandaan komt, is onbekend. De Toverchampignons zijn verwant aan een paddenstoelensoort die in tropisch Afrika voorkomt. Buiten Nederland is de Toverchampignon alleen een enkele keer in Vlaanderen en Duitsland aangetroffen.

De Toverchampignon is vermoedelijk niet erg giftig. Volgens Menno Boomsluiter van de Nederlandse Mycologische Vereniging hebben twee paddenstoelenliefhebbers onlangs Toverchampignons gegeten. "Uiterst curieus is dat hun urine kort na het eten dieprood kleurde", schrijft Boomsluiter op de website Natuurbericht.nl.

Klik hier voor een foto van de paddenstoelen.