Kap over olielek lijkt het goed te houden

In de eerste 24 uur na het sluiten van de kleppen van de kap over de oliebron in de Golf van Mexico heeft BP geen aanwijzingen gekregen dat er nog olie in zee loopt. Dat heeft directielid Kent Wells van BP vrijdag gezegd.

Een onderwaterrobot had maandag een nieuwe kap over de lekkende oliebron in de Golf van Mexico geplaatst. De kleppen van de koepel werden geleidelijk gesloten. Donderdagavond na het sluiten van alle kleppen liet BP weten dat er voor het eerst sinds april geen olie meer in zee stroomde.

In de eerste 48 uur na het sluiten van de kleppen van de koepel voert het olieconcern meerdere tests uit. Met onderwaterrobots onderzoekt BP of door het afsluiten van het lek nieuwe schade aan de oliebron ontstaat. Vooralsnog lijkt daar geen sprake van te zijn.

In april verwoestte een explosie het door BP geëxploiteerde olieplatform Deepwater Horizon, dat na de ontploffing zonk. Sindsdien stroomden vele miljoenen liters olie de zee in. De ene na de andere poging om de vervuiling te stoppen mislukte.