Tekst 'Jezus redt' moet van dak af

Joop van Ooijen moet de tekst 'Jezus redt' van het dak van zijn boerderijschuur langs de N216 in Giessenburg halen. De gemeente Giessenlanden was gerechtigd een dwangsom op te leggen, bepaalde de Raad van State woensdag.

De tekst mag volgens de hoogste bestuursrechter inderdaad een 'buitensporigheid in het uiterlijk' worden genoemd. In een interview in het AD kondigde Van Ooijen, vader van zestien kinderen, al aan dat hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt als hij verliest.

De gemeente had de 58-jarige Van Ooijen een dwangsom opgelegd omdat de tekst, gevormd door witte dakpannen op een verder zwart dak, in strijd zou zijn met de welstandseisen. De welstandscommissie bepaalde eerder dat het extreme contrast tussen de dakpannen een te grove inbreuk is op wat in de omgeving gebruikelijk is.

Van Ooijen stapte naar de rechtbank. Die bepaalde vorig jaar juli dat het besluit van de gemeente niet goed was onderbouwd. Toch ging Van Ooijen in beroep. Het is in zulke gevallen slechts een kwestie van tijd voordat de gemeente met een betere onderbouwing komt en Van Ooijen vond dat de rechtbank had moeten oordelen dat het besluit in strijd was met de godsdienstvrijheid.

Vorig jaar kwam de gemeente inderdaad met een nieuwe onderbouwing. Die is nu door de Raad van State behandeld. Het recht op godsdienstvrijheid staat volgens de raad niet in de weg bij het opleggen van een dwangsom. Dat grondrecht wordt nu wel beperkt, maar dat zou gerechtvaardigd zijn om 'wanordelijkheden te voorkomen en de rechten van anderen te beschermen'.

Daarbij is de dwangsom niet opgelegd vanwege de inhoud van de tekst, maar vanwege de manier waarop hij is geplaatst. De hoogste bestuursrechter wijst erop dat de tekst ook in een minder opvallende kleur had kunnen worden aangebracht.