Defensieminister Gates scherpt mediaregels aan

De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates heeft medewerkers van het ministerie vrijdag opdracht gegeven om interviews en andere contacten met de media eerst te bespreken met het Pentagon. De maatregel is per direct van kracht. Met de maatregel moet worden voorkomen dat medewerkers van defensie over de schreef gaan of per ongeluk informatie vrijgeven, die het Pentagon graag wil achterhouden.

De maatregel werd in een korte memo aangekondigd en werd naar al het militaire en civiele personeel van defensie gestuurd. In de memo staat niet hoe de nieuwe richtlijn precies werkt, maar waarschijnlijk zullen de honderdduizenden verzoeken om interviews via een centraal onderdeel van het Pentagon lopen.

"Ik ben bang dat het ministerie laks is geworden in de benadering van de media", aldus Gates in de memo. "We hebben teveel mensen die praten met de media buiten de normale kanalen om. Soms geven ze informatie die simpelweg niet correct is, uit de context is gehaald of waar geen toestemming voor is gegeven (...)."

Er werd al lange tijd gewerkt aan de maatregel, nog voor ex-generaal Stanley McChrystal in een interview met tijdschrift Rolling Stone laatdunkende opmerkingen maakte over zijn politieke leidinggevenden.

"We waren niet blij met de inhoud van het artikel en we waren ook niet blij met het feit dat we er niet vanaf wisten", aldus onderminister van defensie Douglas Wilson. Desalniettemin beloofde Wilson dat er geen 'ijzeren gordijn' tussen het Pentagon en de media wordt opgetrokken.

Hoge functionarissen van het ministerie van defensie moeten in het vervolg een melding doen aan het kantoor van Wilson, voordat een interview wordt gegeven 'of andere verbintenissen met de media en het publiek worden aangegaan die mogelijk nationale of internationale implicaties kunnen hebben'.

Gates waarschuwde in de memo dat het lekken van vertrouwelijke informatie 'tegen de wet is, niet getolereerd wordt en -als het wordt bewezen- leidt tot gerechtelijke vervolging van diegenen die betrokken zijn bij dergelijke activiteiten'.

De perschef van het Pentagon Geoff Morell zei dat Gates zich desondanks blijft inzetten voor een open omgang met de media en dat Gates zijn collega's op het hart heeft gedrukt dat de 'pers niet de vijand is'.

Gates scherpt mediaregels aan
Gates scherpt mediaregels aan (Foto: Novum)
Submitter:  Bron: Novum/AP