Griekenland dinsdag weer in staking

Openbare diensten en het meeste vervoer in Griekenland liggen dinsdag weer stil als gevolg van een nieuwe algemene staking tegen het hervormingsbeleid van de regering.

De twee belangrijkste vakcentrales in de publieke en particuliere sectoren zijn fel tegen plannen om de pensioenleeftijd te verhogen en het voor bedrijven goedkoper te maken om personeel te ontslaan. Het debat daarover in het parlement begint dinsdag en duurt waarschijnlijk ruim een week.

Door de staking werken staatsziekenhuizen dinsdag met een minimale personeelsbezetting. Scholen, belastingkantoren en gemeentekantoren blijven gesloten. Er zullen geen nieuwsuitzendingen zijn en woensdag komen er geen kranten uit omdat de grootste journalistenvakbond zich bij de staking heeft aangesloten.

Bijna honderd binnenlandse vluchten zijn geschrapt, maar internationale vluchten zullen waarschijnlijk geen hinder ondervinden. Er rijden de hele dag geen treinen en het openbaar vervoer in Athene zal danig ontwricht zijn.

In Athene zijn ook protestmanifestaties gepland. Sommige protestacties zijn in het verleden uitgemond in geweld, zo kwamen 5 mei drie bankmedewerkers om toen een bankkantoor in brand werd gestoken.