Julio P. verdacht van zeshonderd verdwijningen

De Nederlands/Argentijnse piloot Julio P. wordt ervan verdacht deel te hebben genomen aan de verdwijning van meer dan zeshonderd personen tijdens de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983. Een Argentijnse rechter heeft woensdag ook bepaald dat P. preventief vast blijft zitten tijdens zijn proces.

Rechter Sergio Torres klaagt P. onder meer aan voor de verdwijning van twee Franse nonnen en de schrijver en journalist Rodolfo Walsh. Hij zou als piloot vliegtuigen bestuurd hebben die politieke gevangenen boven zee uit de toestellen gooiden. In totaal verdwenen zo'n vierduizend mensen tijdens de dictatuur.

P. was piloot voor Transavia. Volgens collega's van de luchtvaartmaatschappij schept hij erover op piloot te zijn geweest bij de zogenoemde 'doodsvluchten'. Hij ontkent de aanklachten en zegt dat zijn collega's zijn opmerkingen verkeerd geïnterpreteerd hebben. P. zit sinds april vast in een cel in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, toen hij werd uitgeleverd door Spanje waar hij werd opgepakt.