Wilders wil Verhagen bij gesprek met informateur

CDA-leider Maxime Verhagen moet dinsdag aanschuiven bij het gesprek dat VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders met informateur Uri Rostenthal hebben. Dat vindt Wilders. Een gesprek met alleen maar Rutte heeft volgens hem niet heel veel zin, al zal hij er wel bij zijn.

Wilders wil desnoods zelf, buiten de informateur om, met Verhagen praten. Verhagen nam maandag een afwachtende houding aan. Hij zei dat de VVD en de PVV er eerst zelf uit moeten komen en wees op de grote verschillen op het vlak van financieel-economisch terrein en buitenlandbeleid.

Rosenthal onderzoek of het mogelijk is een rechts kabinet samen te stellen met in ieder geval VVD en PVV. Met het CDA zou een nipte meerderheid van 76 zetels worden gehaald. Een gesprek met Verhagen en Rosenthal staat pas woensdag op het programma.

De regiovoorzitters van het CDA spreken zich dinsdag in het Nederlands Dagblad uit tegen regeringsdeelname van het CDA. Na de forse nederlaag zou de partij aan herstel moeten werken. Ook zien ze het helemaal niet zitten om met de PVV te regeren.

Eerder dreigden partijcoryfeeën, onder wie oud-premier Dries van Agt, het CDA de rug toe te keren als de partij met de PVV in zee gaat.