Twee opties bij fataal politie-ongeluk Alkmaar

De bestuurder van de politiewagen die in Alkmaar aanreed tegen een 20-jarige bromfietser die daardoor overleed, wilde zijn voertuig mogelijk gebruiken om de op hem afkomende bromfietser tegen te houden. De andere mogelijkheid is dat ze beiden naar dezelfde kant uitweken terwijl ze op elkaar afreden.

Dat zijn de twee mogelijkheden die de Rijksrecherche onderzoekt, meldt het Openbaar Ministerie in Alkmaar zondag. Dat onderzoek is bijna klaar, maar omdat het Nederlands Forensisch Instituut nog technisch onderzoek moet verrichten, laten de definitieve resultaten nog enkele maanden op zich wachten.

Het slachtoffer, Hakan Çakmak uit Alkmaar, werd verdacht van vernielingen. Hij raakte in de nacht van 18 op 19 mei ernstig gewond bij de aanrijding en overleed twee weken later in een ziekenhuis. Er was geen sprake van een achtervolging en ook is de bromfietser niet meegesleurd. Dat blijkt volgens het OM uit camerabeelden. Çakmak zou hebben geprobeerd voor de politieauto langs te rijden. Dat lukte niet, waarna de botsing ontstond.

Enkele honderden mensen liepen zondag in Alkmaar mee in een stille tocht voor Cakmak, georganiseerd door de islamitische Stichting Alkmaar. Die stichting is ongerust over de gebeurtenis en wilde weten of en hoe het onderzoek op een onpartijdige manier verloopt. De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente hebben een gesprek gehad over het tragische incident met stichtings- en moskeevoorzitter Murat Ozcan, meldt het OM.