Birma ontkent ontwikkeling kernwapenprogramma

De militaire junta van Birma ontkent dat het land bezig is met de ontwikkeling van een atoomprogramma. De junta noemde vrijdag dergelijke aantijgingen ongegrond en politiek gemotiveerd. Volgens de junta hebben anti-regeringsgroepen in samenwerking met de media de beschuldigingen geuit met als doel 'het democratische proces in Birma te belemmeren en het politieke imago van de regering te bezoedelen'.

Vorige week beschuldigde de in Noorwegen gevestigde mediaorganisatie Democratic Voice of Burma (DVB) de junta ervan samen met Noord-Korea te werken aan een kernwapenprogramma om een bom en langeafstandsraketten te ontwikkelen. De DVB zei dat deze conclusies waren getrokken op basis van een vijf jaar durende studie en onthullingen van een overloper uit het Birmese leger.

Het Birmese ministerie van buitenlandse zaken zei dat de aantijgingen slechts gebaseerd waren op 'informatie, geleverd door deserteurs, overlopers en dissidenten, die inaccuraat, oneerlijk en onbetrouwbaar is'. De regering ervan beschuldigen dat ze kernwapens wil ontwikkelen 'draagt niet bij aan regionale en internationale stabiliteit', zei de junta in een verklaring. "Birma, een ontwikkelingsland, ontbreekt het aan een geschikte infrastructuur, technologie en financiën om kernwapens te ontwikkelen."