1000e Amerikaan sterft in Afghanistan

In de Afghaanse oorlog is de duizendste Amerikaanse militair gevallen, volgens een telling van het persbureau Associated Press. De militair sneuvelde vandaag door een bermbom in het zuiden van Afghanistan.

AP baseert zijn telling op meldingen van het Amerikaanse ministerie van defensie van sterfgevallen die direct verband houden met het conflict in Afghanistan, ook bij eenheden die opereren in Pakistan en Oezbekistan. De AP-telling wijkt af van tellingen van sommige andere nieuwsorganisaties, die alle doden tellen in de operatie Enduring Freedom, die ook operaties in de Filipijnen, de Hoorn van Afrika en de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay omvat.

Dit weekeinde gedenken de Amerikanen al hun oorlogsdoden op Memorial Day. In tegenstelling tot de Westerse troepen, worden geen eenduidige statistieken bijgehouden over het aantal gestorven Afghanen. Schattingen van het aantal gesneuvelde Afghaanse burgers lopen uiteen van tien- tot meer dan dertig duizend, waarvan naar schatting zeker de helft door toedoen van de VS. Omdat Afghanen hun doden vrijwel direct begraven, wordt tellen bemoeilijkt.

Waarschijnlijk liggen de werkelijke aantallen nog veel hoger; de NAVO geeft aan, de afgelopen jaren gemiddeld in ieder geval 7.000 strijders per jaar te hebben gedood.