Vinkenslag had gunstige belastingafspraak

Eigenaren van bedrijven op het Maastrichtse woonwagenkamp Vinkenslag hebben jarenlang een gunstige belastingafspraak met de belastingdienst gehad. Deze regeling is recent opgeheven.

De regeling met de bedrijfseigenaren bestond sinds 1993 en hield in dat eigenaren slechts drie procent belasting over hun omzet betaalden. Normaal gesproken worden bedrijven individueel behandeld en betalen zij een veel hoger percentage over het resultaat van de onderneming. Namens het woonwagenkamp was één persoon het vaste aanspreekpunt voor de belastingdienst.

Gemeente Maasticht is blij met de beëindiging van de uitzonderingspositie van Vinkenslag. De Maastrichtse wethouder Depondt zegt: "Het past prima in het normalisatietraject dat wij met de bewoners van Vinkenslag hebben ingezet." Burgemeester Leers van Maastricht gaf eerder al aan dat hij een einde wilde maken aan de 'vrijstaat Vinkenslag'.

Het woonwagenkamp kwam vorig jaar enkele malen in het nieuws door massale politie-invallen ter plaatse. In mei waren hierbij onder andere zevenhonderd leden van de Mobiele Eenheid betrokken. Toen werden bijna veertig hennepkwekerijen ontmanteld. Ruim één maand later werd een nieuwe inval gedaan waarbij een aantal onveilige situaties werd opgelost.