Pesten beïnvloedt werk nog lange tijd

Mensen die in het verleden zijn gepest op het werk, blijven daardoor vaak minder productief. Ze nemen bijvoorbeeld langere pauzes of werken minder hard, meldt de Universiteit Twente maandag na onderzoek met CNV Vakmensen.

Aan het onderzoek werkten 971 werknemers en 238 leidinggevenden mee. Van de ondervraagde werknemers zegt zeventien procent momenteel gepest te worden op het werk. Gemiddeld houdt dit pestgedrag vier jaar aan.

Nog eens zeventien procent geeft aan in het verleden te zijn gepest. Bovendien meldt acht procent van de leidinggevenden te worden gepest en 28 procent in het verleden wel eens te zijn gepest. Ellen Giebels van de Universiteit Twente noemt pestgedrag van ondergeschikten richting hun leidinggevende nog een onderbelicht verschijnsel, 'hoewel ook het functioneren van leidinggevenden negatief wordt beïnvloed'.

Anders dan bij werknemers zoeken leidinggevenden de oorzaak echter niet bij zichzelf, terwijl een op de vijf werknemers dit juist wel doet. Ook gaan leidinggevenden eerder de confrontatie aan, terwijl werknemers zich wat meer conflictvermijdend opstellen.

Jaap Jongejan van CNV Vakmensen vindt dat 'echt veel' mensen worden gepest en noemt dat verschrikkelijk. "Het maakt dat mensen zich ongelukkig voelen op het werk. Daarnaast kost het een bedrijf uiteindelijk ook heel veel geld." CNV Vakmensen wil nog meer aandacht voor het onderwerp gaan vragen in de afspraken met werkgevers.