'Afslanking overheid op schema'

De afslanking van de rijksoverheid ligt wel op schema. Dat zei demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw was naar de Kamer geroepen door VVD'er Brigitte van der Burg. Zij eiste opheldering over de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat de overheid de afgelopen jaar juist 'explosief' is gegroeid. Eind vorig jaar werkten er 69.000 mensen meer bij de overheid dan eind 2008.

In het coalitieakkoord van het inmiddels demissionaire kabinet is afgesproken dat tot 2011 bijna dertienduizend voltijdbanen moeten verdwijnen. "Wat maken we hiervan eigenlijk waar", vroeg Van der Burg zich af.

Bijleveld wees erop dat het CBS een andere definitie van de 'overheid' hanteert dan het kabinet. Het CBS telt ook de ambtenaren mee die bij gemeenten en provincies werken. "Die zijn autonoom in het aanstellen van personeel, daar gaan wij niet over." Deze ambtenaren telt het kabinet dus ook niet mee.

De afslankingsoperatie van het rijk ligt 'gewoon' op schema, stelde de bewindsvrouw. "Het gaat er uiteindelijk over om wat feitelijk is gerealiseerd en ik ben daar optimistisch over." In mei stuurt het kabinet een rapportage naar de Kamer waaruit dit zal blijken, aldus Bijleveld.