Meer Nederlanders in buitenlandse cellen

Er blijft een stijgende lijn in het aantal Nederlanders dat in het buitenland een gevangenisstraf moet uitzitten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er per vijf januari 2220 mensen met een Nederlands paspoort in een ander land een gevangenisstraf uitzitten.

Het grootste deel zit net als afgelopen jaar in de cel voor een drugsmisdrijf. Het gaat hier dan om 1769 Nederlanders. In Duitsland zitten de meeste Nederlanders vast: 362. Op de tweede plaats staat het Verenigd Koninkrijk met 264 gedetineerden, en Frankrijk staat op de derde plaats met 231 Nederlanders.

Als het gaat om niet-westerse landen, neemt Marokko de leiding. Ondanks een hoop gratieverleningen zitten daar toch nog 52 Nederlanders vast. Venezuela staat op nummer twee met 46 Nederlandse gevangenen en Peru op drie met 41 gevangenen. In de niet-westerse landen is het percentage drugsmisdrijven hoger dan in onze buurlanden.

Deze week werd er gratie verleend aan twee Nederlanders die vastzitten in Thailand. Met deze twee meegeteld zitten er vijftien mensen vast in dit land, waarvan elf door een drugsmisdrijf.