Oekraïne: Janoekovitsj verslaat Timosjenko

Viktor Janoekovitsj heeft volgens een exitpoll de presidentsverkiezingen in Oekraïne gewonnen. De pro-Russische oppositieleider behaalde vandaag in de tweede en beslissende stemronde van de verkiezingen 48,7 procent, tegen premier Joelia Timosjenko 45,5 procent.

Timosjenko heeft al aangekondigd de uitslag van ruim duizend stemlokalen, ongeveer drie procent van het totaal, te zullen aanvechten. Volgens haar campagneleider werden aanhangers van Timosjenko uit lokale kiesraden geweerd, voornamelijk in de oostelijke regio's Donetsk en Loegansk, waar Janoekovitsj veel aanhang heeft. Medestanders van Janoekovitsj stellen dat aanhangers van Timosjenko bij stemlokalen stembiljetten met verkeerde cijfercodes lieten bezorgen, waardoor ze een excuus hadden om ze ongeldig te laten verklaren.

Voorzitter van de centrale verkiezingscommissie Vladimir Sjavopal gaf toe dat bij het drukken van de miljoenen stembiljetten in enkele gevallen fouten zijn gemaakt.

Aanhangers van Janoekovitsj hebben bij het hoofdkantoor van de centrale verkiezingscommissie in Kiev een kamp opgeslagen. Zij willen daarmee verhinderen dat aanhangers van Timosjenko het gebouw blokkeren. Als de protesten lang duren of gewelddadig worden, kan de onrust de politieke en economische problemen van Oekraïne erger maken. De voormalige sovjetrepubliek heeft al jaren te lijden onder een diep verdeelde en daardoor weinig slagvaardige regering.

Veel kiezers waren het voortdurende gekissebis tussen Timosjenko en haar vroegere bondgenoot tijdens de Oranje Revolutie van 2004, president Viktor Joesjtsjenko, beu. Veel van oorsprong Russische inwoners van het oosten van het land voelden zich bovendien door hun landgenoten in het westen als tweederangsburgers behandeld.

Joelia Timosjenko verslagen