Frankrijk weert man met boerka-vrouw

Een buitenlander die zijn vrouw dwong tot het dragen van een boerka, is het Franse staatsburgerschap ontzegd. De Franse minister van Immigratie, Eric Besson, heeft daartoe een decreet ondertekend, liet hij vandaag weten.

Tijdens een standaardonderzoek naar de achtergrond van de man bleek dat hij zijn vrouw verplichtte tot het dragen van de allesverhullende sluier. "Hij verwierp de principes van scheiding van staat en kerk en de gelijkheid van man en vrouw", stelde Besson. De naam en nationaliteit van de man die Frans staatsburger wilde worden, zijn niet naar buiten gebracht.

Het besluit volgde op de publicatie van een rapport van een Franse parlementscommissie vorige week, die daarin pleitte voor een verbod op de allesbedekkende islamitische sluier. De Franse regering wint momenteel juridisch advies in voor het opstellen van wetgeving waarin ze de boerka en nikab op zoveel mogelijk terreinen probeert te verbieden, verklaarde premier François Fillon eerder.

Frankrijk telt met ongeveer vijf miljoen moslims de grootste islamitische minderheid van Europa. Ongeveer 1900 vrouwen in het land dragen een boerka.

Frankrijk weert man met boerka-vrouw