Schaakgenie jongste nummer 1 ooit

Schaker Magnus Carlsen is met zijn negentien jaar de jongste nummer één aller tijden. De Noor voert sinds gisteren de wereldranglijst van de internationale schaakfederatie (FIDE) aan.

De Noor, die ook wel de 'Mozart van het schaken' wordt genoemd, staat met 2810 punten aan kop. Daarmee blijft hij zijn naaste rivaal, de Bulgaar Veselin Topalov, met vijf punten voor. Carlsen werd op zijn dertiende al grootmeester.

Carlsen wordt gecoacht door de Russische grootmeester en voormalig nummer één Garri Kasparov. De Noor kan tijdens een schaakwedstrijd twintig stappen vooruit denken en herinnert zich elk detail van de wedstrijden die hij zes jaar geleden heeft gespeeld.

Ondanks zijn talent wuift hij alle vergelijkingen met de schaaklegende Bobby Fischer weg. ''Fischer was natuurlijk één van de grootste schakers aller tijden en één van de uitvinders. Het verschil tussen mij en Fischer is dat Fischer geobsedeerd was door schaken. Ik probeer schaken zo min mogelijk met mijn leven te mixen. Wanneer ik niet speel dan doe ik dingen die elke tiener doet.''