Vicepresident China veroorzaakt rel in Tokio

De Chinese vicepresident Xi Jinping is vandaag begonnen aan een driedaags bezoek aan Japan. Het is zijn eerste stop op een reis langs Aziatische landen. Hij heeft met een 'ingelast' bezoek morgen aan de Japanse keizer Akihito de gemoederen in Japan verhit.

De Chinezen vroegen recent om een ontmoeting met de keizer, waar de sociaaldemocratische premier van Japan, Yukio Hatoyama, graag mee instemde om de betrekkingen met Peking zo warm mogelijk te krijgen. Maar dat is in strijd met het strenge protocol dat voor de oudste monarchie ter wereld geldt.

Men kan normaal gesproken niet even langs de keizer gaan. Een audiëntie bij het Japanse staatshoofd moet minimaal een maand van tevoren zijn aangevraagd. Hatoyama echter heeft voor zijn hoge Chinese gast, de eerste die hem als premier bezoekt, snel een ontmoeting morgen met de keizer geregeld. Daarmee heeft de premier volgens tal van boze reacties in de media de keizer voor zijn politieke karretje gespannen, terwijl die volstrekt buiten de politiek dient te worden gehouden.

De premier meent echter dat hij juist heeft gehandeld. Xi Jinping is niet de eerste de beste en zou in 2012 president Hu Jintao opvolgen. De Chinese president heeft bovendien een week geleden in Peking gastvrij een Japanse, zeshonderdkoppige delegatie van Hatoyama's partij ontvangen.