Marathonschaatsers raken paspoort kwijt

Het dreigt er voor de vijf marathonschaatsers die via Kazachstan proberen de Olympische Spelen in Vancouver te halen somber uit te zien. De vreemdelingenpolitie heeft de gemeenten opgeroepen om de Nederlandse paspoorten van de sporters in te nemen.

Rob Hadders, Robert Bovenhuis, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld namen afgelopen zomer de Kazachse nationaliteit aan om via deze route naar de Spelen te mogen. Ze hadden er geen rekening mee gehouden dat ze hun Nederlandse nationaliteit in moesten leveren. Omdat ze geen verblijfsvergunning aangevraagd hebben verblijven ze hierdoor illegaal in Nederland.

De gemeenten waar de sporters verblijven zullen nu de procedures gaan bekijken alvorens mogelijk tot inname van de Nederlandse paspoorten van de schaatsers over te gaan. Ton Baas, waarnemend burgemeester van de gemeente Boarnsterhim waar een van de schaatsers woont, wil dat de gemeenten één lijn gaan trekken. Hij dringt er wel op aan dat er enige coulance betracht moet worden.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.