'Openheid cruciaal voor ontwikkeling China'

De toekomstige ontwikkeling van China is afhankelijk van de hervormingen en openheid die het land toont. Dat zei president Hu Jintao vandaag tijdens de vieringen van het zestigjarig bestaan van de communistische Volksrepubliek.

Volgens Hu is de afgelopen zestig jaar "het bewijs dat alleen het socialisme China kan redden". "Het socialistische China staat vandaag stevig en met de rug recht in het Oosten met het gezicht naar de toekomst", aldus Hu, die tijdens zijn toespraak een pak droeg in de stijl van de voormalige leider Mao Zedong, die in 1949 de Volksrepubliek uitriep. Zijn ministers droegen allen westerse maatpakken met vrolijke stropdassen.

De president stelde ook dat het leger zich niet alleen meer op China moet richten, maar ook op het bewaren van de vrede in de rest van de wereld. De Volksrepubliek bemoeide zich de laatste jaren weinig met conflicten in de wereld, totdat het recent een marineschip naar de Afrikaanse kust stuurde om piraterij tegen te gaan. De woorden van de president kunnen een indicatie zijn dat dit vaker zal gaan gebeuren.