Ook DNA bevestigt dood Noordin Top

Ook uit DNA-onderzoek is gebleken dat de meest gezochte terrorist van Zuidoost-Azië, de Maleisiër Noordin Mohammad Top, dood is. "Er is geen twijfel meer", aldus een woordvoerder van de politie vandaag. Eerder was het lichaam van Top geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken.

De 41-jarige Top kwam eerder deze week om het leven tijdens een bestorming door een speciale eenheid van de politie in de omgeving van de stad Solo.

Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoordaanslagen op twee luxehotels in de hoofdstad Jakarta in juli. Negen mensen, onder wie de daders en twee Nederlanders, kwamen daardoor om het leven. Ook zou Top achter de aanslag op twee discotheken op het vakantie-eiland Bali zitten. Daardoor vielen in oktober 2002 meer dan tweehonderd doden, onder wie vier Nederlanders.

De politie maakte al zes jaar jacht op Top. Hij had zich afgescheiden van de Jemaah Islamiyah (JI) omdat die zich verzette tegen de aanslagen die Top pleegde. De JI wil Indonesië, Brunei, Maleisië, Singapore en het zuiden van de Filipijnen verenigen in een fundamentalistische islamitische staat.