Iraaks leger bestormt kamp Iraanse oppositie

Iraakse militairen hebben gisteren het kamp van een Iraanse oppositiegroep ten noorden van Bagdad bestormd. Er vielen hierbij zeker 260 gewonden en volgens onbevestigde berichten vier doden.

Het Kamp Ashraf is het onderkomen van de Volks Moedjahedien van Iran, de vroegere militaire vleugel van de Nationale Raad van Verzet van Iran die geleid wordt door Mirjam Rajavi. De Nationale Raad van Verzet zegt het gewapende verzet enkele jaren geleden te hebben opgegeven.

De Iraanse beweging staat op de terreurlijst van de Verenigde Staten. Sinds de Amerikaanse inval in Irak in 2003 genieten de circa 3500 bewoners van het kamp Amerikaanse bescherming. Zij hebben hun wapens moeten inleveren.

De regering in Bagdad wil al langer af van de Iraniërs. Irak onderhoudt goede relaties met Teheran en het kamp is een doorn in de ogen van de Iraanse regering. Ook in Irak zijn de Iraniërs niet populair omdat de Volks Moedjahedien bescherming genoot van oud-dictator Saddam Hussein.

Tijdens de oorlog tussen Irak en Iran (1980-1988) vochten de leden van de Volks Moedjahedien mee aan de zijde van het Iraakse leger. De Moedjahedien werd door de Amerikanen actief gesteund op beide politiek en militair vlak.