Colombianen schieten nijlpaard van drugsbaas neer

De autoriteiten in Colombia hebben keihard afgerekend met een Afrikaans nijlpaard dat ooit naar Zuid-Amerika werd gehaald door de beruchte drugsbaas Pablo Escobar. Het dier werd doodgeschoten na een zoektocht van meer dan twee jaar.

De Colombiaanse televisie toonde vrijdag beelden van het karkas van de viervoeter. Het dier was ontsnapt van het landgoed in het noorden van Colombia dat ooit eigendom was van de in 1993 doodgeschoten Escobar.

Escobar was leider van het cocaïnekartel van Medellin en zo fabelachtig rijk dat hij honderden exotische dieren kon laten overvliegen naar Colombia. De crimineel beschikte onder meer over kangoeroes, flamingo's, olifanten, neushoorns en nijlpaarden.

Na de dood van Escobar en de ineenstorting van zijn kartel werden de meeste dieren naar dierentuinen gebracht. Circa 25 nijlpaarden bleven achter op het landgoed. Twee van deze dieren ontsnapten in 2006, waarna ze nog zelden werden waargenomen. Vorige maand ontdekten twee journalisten de nijlpaarden en een nijlpaardkalf. De autoriteiten besloten vervolgens dat de dieren moesten worden gedood, omdat ze een gevaar zouden vormen voor de volksgezondheid.