Dag van Persvrijheid over bedreiging journalisten

De Dag van de Persvrijheid die vandaag in Utrecht wordt gehouden staat in het teken van bedreigingen van journalisten wanneer zij in het openbaar hun werk doen. Voorbijgangers kunnen in het centrum van de stad een petitie tekenen voor de vrijlating van Jayaprakash Tissainayagam, beter bekend als Tissa.

De eerste handtekening zal gezet worden door de hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes. Broertjes zal ook een duif vrijlaten als symbool van de wens om alle gevangen journalisten in de wereld vrij te laten.

Vandaag zullen ook de uitkomsten van het onderzoek 'Rot op met die Camera' gepresenteerd worden door professor Frank Bovenkerk, hoogleraar criminologie. Dit onderzoek gaat over bedreigingen die Nederlandse journalisten ondervinden terwijl zij hun werk doen in bepaalde Nederlandse wijken. Aansluitend zal minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) een lezing over persvrijheid houden.

De Verenigde Naties riepen in 1993 3 mei uit tot de Internationale Dag van de Persvrijheid, zodat wereldwijd de beginselen van persvrijheid onder de aandacht konden worden gebracht. Nederland schenkt sinds 2003 aandacht aan deze dag.