VS gaan piraat vervolgen in New York

Een jonge piraat die door de Amerikaanse marine is opgepakt voor de kust van Somalië zal vervolgd worden in een rechtbank in New York. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender CBS gisteren.

De 19-jarige Abdulwali Muse werd eerder deze maand opgepakt na een aanval op het Amerikaanse schip de Maersk Alabama. Het schip werd niet gekaapt, maar de kapitein wel gegijzeld. Muse zou leiding hebben gegeven aan drie andere piraten, die zijn doodgeschoten tijdens de reddingsactie van de kapitein.

De federale rechtbank in New York is al eerder belast geweest met ingewikkelde zaken, waaronder die van de bomaanslag op het World Trade Centre in 1993. Het ministerie van Justitie heeft nog niet bevestigd dat de zaak van Muse inderdaad door deze rechtbank zal worden behandeld.

Vervolging van piraten is lastig, omdat niet duidelijk is wie jurisdictie heeft op zee. Soms besluiten de landen die de piraten aanhouden zelf de zeevaarders te vervolgen. Dat gebeurde onder meer na de aanhouding van een groep piraten door een Nederlands fregat. Het kan ook gebeuren dat de piraten worden overgedragen aan Kenia, waar het volgens internationale afspraken ook mogelijk is om hen te berechten.