Gaddafi loopt kwaad weg op Arabische Top in Doha

De Arabische top in Doha (Qatar), die deze week van start is gegaan, kende vandaag een opmerkelijk voorval. Voordat iedereen het op de top besefte, nam de Libische leider Moammar Gaddafi het woord en nam koning Abdullah van Saoedi Arabië flink op de korrel. Hij noemde de koning onder andere een “bondgenoot van de VS en een Brits product”. De emir van Qatar wilde de zaak sussen en probeerde Gaddafi te bedaren, maar die wilde van geen wijken weten en bleef zijn gal spuwen over de Saoedische invloed in de regio.

Daarop werd Gaddafi’s microfoon ontmanteld, waarna de Libische leider in woede uitbarstte. Gaddafi vond zichzelf de koning der koningen van Afrika, de imam van de moslims, een internationaal leider en die status liet hem niet toe zichzelf te verlagen tot een minderwaardig niveau van alle aanwezigen en daarop verliet hij onmiddelijk de bijeenkomst.

Al langere tijd ligt Gaddafi in de clinch met Abdullah. Voorheen noemde hij hem al een “slaaf van de Verenigde Staten”. De emir van Qatar heeft vanmiddag getracht de ruzie te sussen door met beide heren achter gesloten deuren te praten.

De top in Doha begon gisterochtend ook al opmerkelijk door een algehele solidariteitsverklaring aan het adres van President al-Bashir van Sudan. Die werd vorige maand op de opsporingslijst van het Internationaal Strafhof in Den Haag gezet. Hij wordt gezocht wegens vermeende oorlogsmisdaden in Darfur (Sudan). Bashir werd door diverse mensen aangespoord om niet naar het buitenland te reizen uit angst voor zijn arrestatie. Desondanks trotseerde Al Bashir die oproepen en ging ook naar Doha. Daar hebben de leiders van de Arabische top unaniem de steun voor Al-Bashir uitgesproken.


Ook op ons forum kan je meekletsen over deze discussie!


Met dank aan Frutsel voor het herschrijven van de submit!