Ruim honderd aanhoudingen bij scooteractie

Bij een grootscheepse controleactie van de Amsterdamse politie zijn 111 mensen aangehouden die verdacht worden van een misdrijf. De actie begon vorige week donderdag en duurde tot en met vandaag. De nadruk lag op de controle van scooters, die volgens de politie, vaak bij misdrijven als vluchtmiddel worden gebruikt.

De scooter zou vooral een rol spelen bij overvallen en diefstallen uit auto's, wat bekend staat als de 'Italiaanse methode'. In totaal zijn 850 scooters gecontroleerd. De criminaliteitscijfers in het district Centrum en Oost daalden door de actie met twintig tot dertig procent. De politie zegt door te willen gaan met deze manier van controleren om overvallen, straatroven en diefstallen tegen te gaan.

De acties hadden volgens de politie het terugdringen en aanpakken van criminaliteit ten doel.

De controles werden uitgevoerd op twee vaste locaties en op meerdere zogenoemde 'flexibele posten'. Verder werd er in het openbaar vervoer gecontroleerd en werd er preventief gefouilleerd. Van de 111 arrestanten stonden er 49 te boek als gezocht. Enkelen van hen moesten nog een aantal maanden gevangenisstraf uitzitten. De politie schreef ook 1600 bekeuringen uit, vooral voor verkeersovertredingen.