Waak voor de Sintspits

Vrijdag vieren we Sinterklaas. Pas er echter voor op dat de allereerste verrassing niet een onprettige wordt. O, kom er eens kijken.... Traditioneel zal Nederland op pakjesavond zo vroeg mogelijk thuiskomen om het feest te laten beginnen.

Omdat Sinterklaas dit jaar valt op een vrijdag (die over het algemeen toch al erg druk is qua verkeersintensiteit) wordt er ditmaal een extra drukke spits verwacht. Dat kan wel eens een vroege en minder leuke surprise opleveren. Waarschijnlijk stappen veel mensen op 5 december 's middags eerder in de auto om zo vroeg mogelijk thuis te kunnen zijn voor (de voorbereidingen op) pakjesavond. De meeste files worden verwacht in het midden van het land (bij Utrecht en Arnhem). Maar ook in de Randstad moet men rekening houden met langere files.

Het weer zit ook niet mee. Het lijkt vooral nat te worden aanstaande vrijdag. De temperatuur blijft steken op zo'n vijf graden. Pieten op het dak moeten rekening houden met een windkracht vijf. Over de jaren heen hebben we veel weertypes gekend op 5 december. De kou had ons vooral in z'n greep met een minimumtemperatuur in 1925 van -15 graden en in 1921 zelfs van -15,9 graden. Recentelijk (in 2006) scoorden we nog een maximumtemperatuur van 15,0 graden. Ten slotte: de dakpieten hadden het vooral lastig in 1931 met een gemiddelde windsnelheid van 15,9 m/s en in 1937 met een langste neerslagduur van 12,2 uur.

'Neem allemaal vrij met Sinterklaas' 


Waak voor de Sintspits (foto: DAG)