Groninger mag halfjaar thuis geen bezoek ontvangen

Een Groninger mag gedurende zes maanden thuis geen bezoek meer ontvangen omdat hij 'geen baas meer is in eigen huis'. Dat heeft de burgemeester van Slochteren, Cees Verstegen, vrijdag gezegd in het Radio 1-Journaal. Jongeren verschaffen zich toegang tot de woning in het dorp Hellum, wat voor veel overlast in de buurt zorgt.

Volgens de burgemeester laat de man de 'mensen gewoon binnen en ziet hij geen kans zelf de regie te voeren in zijn woning'. "Het is van kwaad tot erger geworden." De hinder voor de omgeving van de bezoekers in en buiten het huis zou bestaan uit drugsgebruik, vernielingen, bedreiging en geluidsoverlast.

Verstegen zegt dat de bewoner het bezoekverbod een goede maatregel vindt. Alleen zijn familie is de komende zes maanden welkom in het huis.

Het verbod volgt op eerdere pogingen de overlast in te dammen. Dat was volgens Verstegen lastig. Politie, hulpverleners, gemeente en woning-corporaties hebben zich bemoeid met de situatie en er zou intensief aandacht zijn besteed aan de jongeren. Verstegen zegt dat het arresteren van de jongeren lastig is omdat mensen vaak geen aangifte doen en de politie vaak 'onvoldoende gegevens' heeft om ze op te pakken. "En nu heb ik gemeend te moeten overgaan tot deze maatregel", zei Verstegen.

De politie gaat gedurende een halfjaar intensief controleren. Tegen iedereen die niet in de woning hoort wordt opgetreden, stelt Verstegen.