'Zes op de tien Nederlanders willen rookcafés'

Bijna zes van de tien Nederlanders zijn van mening dat er cafés moeten komen waar mag worden gerookt. Kroegen zijn sinds de invoering van het rookverbod in de horeca op 1 juli minder gezellig geworden, maar er is geen massaal verzet tegen de maatregel, blijkt vandaag uit een enquête van Tangram Advies en Onderzoek en het AD onder 850 mensen.

Een op de zes Nederlanders gaat sinds 1 juli vaker naar een café of restaurant. Bijna driekwart van de niet-rokers is blij met het rookverbod, zo blijkt uit de peiling. Bij ex-rokers is zestig procent er blij mee. Van de rokers is zestig procent minder gecharmeerd. Voor vier op de tien rokers is het verbod reden minder uit te gaan. Een kwart van de ondervraagden is tegen de maatregel.

Het aantal horecabezoeken zou over de hele linie met vier procent zijn afgenomen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland meldde onlangs dat de omzet van cafés met dertien procent zou dalen en pleitte voor overheidssteun aan in de problemen geraakte horecagelegenheden.


'Zes op de tien Nederlanders willen rookcafés'  (foto: DAG)