Noord-Holland ontkent illegaal bankieren

De provincie Noord-Holland ontkent op illegale wijze te hebben gespaard. Berichten dat Gedeputeerde Staten vorig jaar een lening van vijftig miljoen euro afsloten speciaal om dit geld tegen een hoge rente uit te zetten, zijn volgens de provincie dan ook onwaar. "GS heeft niet gebankierd met geleend geld", zegt commissaris van de Koningin Harry Borghouts vrijdag.

De provincie sloot de lening bij de Nederlandse Waterschapsbank in augustus vorig jaar af om langetermijnprojecten te financieren. Toen enkele daarvan vertraging opliepen, zoals de ontwikkeling van de Zuidas in Amsterdam, bleek de vijftig miljoen niet nodig. Vervolgens besloot de provincie het geld in spaardeposito's te stoppen. Regionale media schreven vrijdag dat deze constructie wettelijk verboden is, maar volgens de provincie is niets minder waar.

Ten onrechte wordt de suggestie gewekt dat Noord-Holland goedkoop geld zou hebben geleend met de intentie dit geld tegen een hogere rente uit te zetten, reageert de provincie op de berichtgeving. Dit geld zou namelijk zijn geleend vanuit de verwachting dat het daadwerkelijk nodig zou zijn. De wet Fido (financiering decentrale overheden), die lagere overheden verbiedt geld te lenen met als specifiek doel het elders tegen meer rente weg te zetten, is volgens de provincie dan ook niet overtreden.