Kredietcrisis treft ook sport

De internationale kredietcrisis laat ook de sportwereld niet ongemoeid. Voornaamste slachtoffers? De Spelen van 2012 en de marathons van Amsterdam en Rotterdam.

De Britse krant The Times wist vandaag te melden dat de aannemer die de Olympische stadions in Londen zou bouwen voor de Spelen van 2012 grote moeite heeft om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Door de financiële crisis zouden de Britten nog een 1.2 miljard euro extra in de bouw moeten steken, bovenop de 700 miljoen die de regering al beschikbaar had gesteld.

Over het doorgaan van de Spelen hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken. IOC-voorzitter Jaqcues benadrukte eind september nog dat de Winterspelen in Vancouver financieel gewaarborgd zijn. 'En ook de Engelse autoriteiten zullen bijspringen als dat nodig is', aldus Rogge.

Niet alleen de Spelen, ook de grootste marathons van Nederland krijgen te kampen met de gevolgen van de kredietcrisis. Zowel de 42 kilometer in Rotterdam, gesponsord door Fortis, als de loopwedstrijd in Amsterdam, gesponsord door ING, dreigen binnenkort te kampen met financiële problemen. Zo berichtte de Volkskrant vandaag.

Volgens het dagblad loopt het contract van Fortis met Rotterdam dit jaar af en gaf ING eerder al aan te willen stoppen met de sponsoring van de marathon van Amsterdam. Hierdoor komen de Amsterdammers, mits er geen nieuwe sponsor wordt gevonden, volgend jaar een half miljoen euro te kort. Hierdoor zou de marathon volgend jaar niet het geld hebben om sterke Afrikaanse lopers aan te trekken en een toptijd te laten noteren. Zowel de marathon van Rotterdam als die van Amsterdam behoort momenteel tot de snelste vijf marathons van de wereld.

Aan snelheid geen gebrek in de Formule 1. Maar ook hier dreigt de economische crisis zijn sporen na te laten. De koningsklasse van de autosport kent namelijk een aantal banken die verschillende raceteams sponsoren. Twee hiervan, RBS (sponsor van William) en ING (sponsor van Renault) kregen onlangs steun van de overheid. Wat deze overheidssteun voor de sponsoring van de raceteams gaat betekenen is nog niet precies duidelijk.


Kredietcrisis treft sport  (foto: DAG)