Fifa: Nederland maakt goede kans op WK 2018

Fifa-voorzitter Sepp Blatter denkt dat Nederland en België een goede kandidaat zijn om in 2018 het WK voetbal te organiseren. De gastheren van EK 2000 hebben tot nu toe als enige gegadigde hun kandidatuur bij de Fifa officieel bekendgemaakt. "Ze maken zeker een goede kans, maar de concurrentie is hevig", zei Blatter vandaag.

Blatter maakte ook bekend dat een Europees land waarschijnlijk de voorkeur zal krijgen. "Uitgangspunt is dat het WK één op de drie keer in Europa wordt gehouden." Na het WK van 2010 in Zuid-Afrika en het WK in 2014 in Brazilië zou het dus weer de beurt aan een Europees land zijn. "Er zijn zoveel kandidaten voor 2018. In Europa alleen al zijn Engeland, Spanje en Rusland in de race."

Voor het WK in 2018 hebben ook China, Japan, Australië en Qatar hun interesse kenbaar gemaakt. De Fifa denkt daardoor aan een systeem, waarbij sommige landen mogelijk al worden doorverwezen naar het WK van 2022. "Er zijn zoveel kandidaten dat we het willen gaan spreiden over 2018 en 2022", zei Blatter.

Vorig jaar stapte de Fifa af van het plan om het WK vast te laten rouleren over de continenten. Aanleiding was het feit dat Brazilië zich als enige kandidaat voor het WK in 2014 had gemeld. Het uitvoerend comité van de Fifa neemt in 2011 een beslissing over welk land het WK 2018 mag organiseren.


Fifa: Nederland maakt goede kans op WK 2018  (foto: DAG)