Beller betaalt vanaf volgend jaar per seconde in EU

De kosten van bellen en sms'en in Europese landen worden aan banden gelegd. Er komt met ingang van 1 juli een maximumtarief van elf cent per verstuurde sms in het buitenland. Ook moeten telecombedrijven per gebelde seconde afrekenen in plaats van per begonnen minuut. Het voorstel daartoe is dinsdag door de eurocommissaris van Telecom Viviane Reding gepresenteerd.

Bellen per seconde scheelt 24 procent op de telefoonrekening, rekent de Europese Unie voor. Het afrekenen per seconde gaat straks in na de eerste halve minuut. Het Europese gemiddelde per sms-bericht ligt op nu op 29 eurocent, waar Nederlanders op reis in Europa zelfs gemiddeld 51 cent voor een sms'je moeten neertellen.

De maatregel van de Europese Commissie komt niet uit de lucht vallen. De maximale tarieven voor bellen in het buitenland zijn vorig jaar al vastgesteld. Providers werden toen gelijktijdig gewaarschuwd dat ook de tarieven voor sms- en dataverkeer zouden worden verlaagd als zij niet zelf die stap zouden zetten.

Vodafone en T-Mobile lieten vorige week nog weten dat de tarieven voor binnenlandse gesprekken met een mobieltje waarschijnlijk omhoog gaan als gevolg van de Europese maatregel. "Als de Europese Commissie onze winst ergens afroomt, dan proberen wij dat elders terug te verdienen", zei een woordvoerder van T-Mobile. Er zijn vorig jaar ongeveer 2,5 miljard sms'jes verstuurd in Europa. De providers hebben daarvoor in totaal achthonderd miljard euro opgestreken.