Soldaten doden jonge Palestijn op Westoever

Israëlische soldaten hebben zaterdag op de Westoever een 14-jarige Palestijnse jongen doodgeschoten die volgens het leger op dertig meter afstand van hen stond met een brandbom met brandende lont in zijn hand. Volgens de soldaten stond de jongen op het punt de brandbom naar hen te gooien.

De jongen bevond zich op een paar honderd meter afstand van de joodse nederzetting Yitzhar, waar veel extremistische kolonisten wonen. De jongen, Suhayeb Saleh, kwam uit het vlakbij Yitzhar gelegen dorp Assira al-Kubliyeh. Zijn ouders vertelden dat zijn oudere broer in 2002 werd doodgeschoten door Israëlische soldaten op wie hij het vuur had geopend.

Eerder deze week staken bewoners van Yitzhar in een andere nabijgelegen dorp een olijfboomgaard in brand en vorig weekeinde richtten bewoners van de nederzetting vernielingen aan in Assira al-Kubliyeh. Dat deden ze nadat een Palestijn een 9-jarige Israëlische jongen had neergestoken. De Israëlische premier Ehud Olmert veroordeelde het optreden van de kolonisten.