Pakistan protesteert opnieuw tegen operaties VS

Pakistaanse politieke leiders hebben donderdag geprotesteerd tegen een veronderstelde aanval met een Amerikaans onbemand toestel in het grensgebied met Afghanistan. Bij de aanval van woensdag op een doelwit in Zuid-Waziristan zouden zes mensen om het leven zijn gekomen en drie gewond geraakt.

Pakistaanse inlichtingenmedewerkers zeiden dat de aanval kennelijk was gericht tegen een gebouwencomplex dat werd gebruikt door Talibanaanhangers en de Hezb-i-Islami, een andere groepering die betrokken is bij de strijd in Afghanistan. Omwonenden hadden het geluid herkend dat wordt gemaakt door de onbemande toestellen die door de CIA en Amerikaanse strijdkrachten in de regio worden gebruikt.

Premier Yousuf Raza Gilani zei dat de Amerikaanse regering duidelijk te horen had gekregen dat 'geen compromis' mogelijk is ten aanzien van de Pakistaanse soevereiniteit. Hij maakte niet specifiek melding van het nieuwe incident, maar verwees in het algemeen naar 'aanvallen' van buitenlandse strijdkrachten, die 'contraproductief' zijn.

Minister van buitenlandse zaken Shah Mahmood Qureshi gaf te kennen dat de Pakistaanse regering de spanningen met Washington via diplomatieke kanalen wil oplossen. Hij klaagde evenwel dat Pakistan niet vooraf van de aanval was verwittigd en sprak van 'een institutionele storing' in de communicatie tussen beide landen. Ook riep hij zijn landgenoten op geen 'emotionele verklaringen' over grensschendingen af te leggen.

Qureshi en Gilani spraken eerder met de Amerikaanse admiraal Mike Mullen, voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven, die sinds dinsdag Pakistan bezoekt in een poging de crisis te bezweren. De Amerikaanse ambassade herhaalde dat de Verenigde Staten zich hebben verplicht de Pakistaanse soevereiniteit te eerbiedigen.

Het Witte Huis kondigde voor volgende week een ontmoeting aan tussen de Amerikaanse president George Bush en de nieuwe Pakistaanse president Asif Ali Zardari. De bijeenkomst zal plaatsvinden in de wandelgangen van de Algemene Vergadering.

De Pakistanen zijn met name verbolgen over een Amerikaanse lucht- en grondaanval van 3 september waarbij in Zuid-Waziristan vijftien burgerdoden vielen. Het Pakistaanse leger kreeg volgens een legerwoordvoerder duidelijke instructies om in het geval van een buitenlandse inval direct het vuur te openen. De opperbevelhebber van de Pakistaanse strijdkrachten, generaal Ashfaq Parvez Kayani, zei eerder dat de Pakistaanse territoriale integriteit 'ten koste van alles' wordt verdedigd.

In een afgelegen dorp in Upper Dir in het Pakistaanse noordwesten werden donderdag ongeveer driehonderd leerlingen van een jongensschool urenlang door tientallen gewapende mannen gegijzeld. Dorpelingen beschoten de bezetters totdat politietroepen arriveerden. De politietroepen slaagden er in de gijzeling te beëindigen, maar veel bezetters konden ontkomen doordat twee van hen zich in de toegangspoort opbliezen. Verder vielen er geen doden. Alle kinderen bleven ongedeerd.