Meer geweld tegen christenen India

Extremistische hindoebendes hebben opnieuw terreur gezaaid in de christelijke gemeenschap in het oosten van India. Zeker vier kerken en een onbekend aantal woningen gingen in vlammen op en duizenden mensen hebben inmiddels hun toevlucht gezocht in opvangkampen in de deelstaat Orissa.

Dat meldde De Samanja, de belangrijkste krant in Orissa, vandaag. Het geweld brak een week geleden uit na de dood van de leider van een radicale hindoe-organisatie. De man is vermoedelijk door een maoïst vermoord, maar de hindoes keerden zich tegen de christenen. De hindoeleider leidde een campagne tegen bekeringen tot het christendom.

Honderden woningen en christelijke gebedshuizen zijn inmiddels afgebrand. Zeker veertien mensen zijn om het leven gekomen tijdens de gewelddadigheden. In de loop van de vorige week leek de veiligheidssituatie iets te verbeteren, door verzoenende woorden van leiders van de geloofsgemeenschappen, de inzet van duizenden extra politieagenten en militairen en het instellen van een avondklok. Maar in het weekeinde laaide het geweld weer op.