Straf voor mishandeling in gehandicapteninstelling

Twee oud-medewerkers van een instelling in het Zeeuwse Hulst zijn schuldig bevonden aan mishandeling van een zwaar gehandicapte vrouw. De rechtbank in Middelburg veroordeelde het tweetal maandag tot voorwaardelijke werkstraffen van twintig en dertig uur, met een proeftijd van twee jaar. Ook moeten zij een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

De twee ex-medewerkers zouden de 27-jarige Jeanette Unlandt met een pollepel hebben geslagen. De politierechter achtte de twee verdachten schuldig aan opzettelijke mishandeling. Actualiteitenprogramma Netwerk besteedde vorige week aandacht aan de mishandeling, die een jaar zou hebben voortgeduurd. Unlandt is onlangs naar een andere instelling verhuisd. De gehandicapte vrouw kan sinds haar geboorte niet lopen en praten en is blind.

De twee hadden een leidinggevende functie bij de instelling van Stichting Tragel en werkten er negen en achttien jaar. De rechter heeft er rekening mee gehouden dat er 'onvoldoende adequate ondersteuning' aanwezig was in de instelling en het tweetal een 'zeer zware functie' vervulde. Een medewerker deed vorig jaar aangifte van de mishandelingen.

Een Kamermeerderheid wil dat staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) een onderzoek instelt naar mishandeling van verstandelijk gehandicapten in instellingen, zo werd vorige week bekend. Volgens onderzoek komt mishandeling van gehandicapten vaker voor dan gedacht.