Belgische agenten barbecuen blaasapparaat

In het Belgische Elsene is het de komende tijd waarschijnlijk minder blauw op straat. Vijf politieagenten hangt namelijk een maandenlange schorsing boven het hoofd omdat ze een elektronische alcoholtester hebben geroosterd boven een barbecue. Op die manier wilden ze een dronken collega uit de brand helpen.

Twee weken geleden was er namelijk een grote menigte op de been in de Belgische plaats om er op een plein de wedstrijd Zwitserland-Portugal te volgen via een groot scherm. Enkele politieagenten hielde op 15 juni een oogje in het zeil. Tijdens zijn dienst betrapte agent Olivier een wildplasser, die hij overbracht naar het politiebureau. De wildplasser bekende fout te zijn geweest: "Ja, ik heb gedronken. Maar minder dan de agent die mij arresteerde", luidde zijn verklaring.

De commissaris besloot hierop dat zijn ondergeschikte een blaastest moest ondergaan. De collega van Olivier, die de test bij hem afnam, schreef in het proces-verbaal dat de alcoholtest negatief was. De gearresteerde wildplasser bleef echter volhouden dat de agent die hem arresteerde dronken was. Volgens hem was dat zelfs gefilmd in een plaatselijke kroeg, omdat de uitbater sfeerbeelden aan het draaien was.

En inderdaad, op de videobeelden was duidelijk agent Olivier te zien, die zich lekker aan het voltanken was. De onderzoekers waren dan ook gefocust op de alcoholtester. Deze beschikt namelijk over een geheugen, zodat de test van die avond makkelijk op te roepen zou zijn. Maar helaas pindakaas, de blaastest bleek echter onvindbaar. Enige tijd later kwam deze pas boven water bij een agent thuis in Luik.

Het dure apparaat bleek op de barbecue van de agent te liggen. Helemaal gesmolten en verbrand. Vijf agenten werden hierop ter beschikking gesteld van het parket. De agenten gaven toe in de fout te zijn gegaan. Morgen zal het politiecollege van Elsene over hun lot beslissen. De agenten kunnen voor dit akkefietje vier maanden worden geschorst.